Nevěřte meteorologům

O víkendu jsem s kamarády chtěl podniknout výlet na Kralický Sněžník, na vrcholu přespat a fotit jak západ, tak východ slunce, neboť z Kraličáku je nádherný výhled na celý masiv Jeseníků.

Ano hodně lidí zakroutí hlavou, zda je to v našem věku rozumný počin, ale co by člověk neudělal pro dobrou fotografii. Jedinou obavu jsme měli z počasí. Hodinová předpověď říkala, že bude polojasno. Jen ve v druhé hodině odpolední spadne pár kapek a poté sluníčko opět vyleze zpoza mraků. Vše se vyplnilo. Jen s půlhodinovým spožděním a několikanásobně větším množstvím slibovaných srážek. Během několika minut jsme měli vše mokré a potupně jsme se vraceli zpět. Během půl hodiny vysvitlo slunce, ale to jsme již kráčeli do údolí v deštěm vytvořených potůčcích vody. Alespoň malou útěchou nám bylo krásné světlo a kdo měl sebou fotoaparát, nafotil. Svítilo nám zezadu do údolí, nad kterým plula černá bouřková oblaka. I přes mokré objektivy, špinavé filtry a nulovou náladu na čištění, se několik fotek snad podařilo.

S čím jsem vyrazil? Jelikož jsme nahoru nesli spacák, karimatku, oblečení na převlečení a tekutý chléb, protože nahoře není vůbec nic, bylo třeba vybírat. Nakonec jsem vzal "klasiku" CANON EOS 5D Mark III s EF 17-40 na krajinu a CANON EOS 7D s EF 70-200 f2.8 Mark II na detaily. Oba objektivy jsem vybavil polarizačními filtry. Ještě se mi vlezl do batohu konvertor 1.4x, ale nakonec z batohu ani nevylezl.

Kralický Sněžník je nádherná oblast a jak jsem bohužel zjistil, už ne tak panenská, bez lidí, jako před několika lety. Z polské strany je velmi lehce dosažitelný. Z české strany je to 6km ze Stříbrnic celkem strmý výstup, ale odměnou jsou krásné výhledy a nádherná příroda. Optimální trasa je z Vojtíškova po modré, přes U sedmi cest, Podbělku, Sušinu, kde naleznete vrcholová rašeliniště, "hřbitovy" stromů a výhledy na Jeseníky. Pro milovníky vody je zde ráj. Na Kraličáku pramení řeka Morava a v okolí naleznete vodopády (Pod Strašidly) nebo kaskády (Prudký potok ze Sušiny). Tato místa umožní každému milovníku padající vody nalézt si ten jeho originální záběr.

Co jsme tedy nafotili? Z celodenního výletu nakonec zbyl čas na půl hodiny focení a pak trochu frantování při úprku v dešti. Proto použiji i pár fotek, které jsem udělal v předchozích letech a třeba Vás budou motivovat, abyste Kralický Sněžník také navštívili.