Kostarika, Den třetí

Někdo by si mohl zoufat, ale pro focení ptáků je tak ideální světlo. Ideální počasí, neboť ptáci jsou více aktivní za deště. Naštěstí nemusíme nikam chodit a vše fotíme z komfortu terasy Lagardo Lodge.

Průvodce Jose ovšem přijde s nabídkou jet k jinému, vzdálenějšímu krmítku. A to je teprve mazec. Dojedeme do místní vesnice, do obytného domu, kde je na dvorku zbudované krmítko pro ptáky. Je jich tady několikrát víc než v u krmítek, kde jsme doteď fotili. Neskutečné množství a rozmanitost. Ovšem i rychlost pohybu jednotlivých opeřenců. Takže na řadu přichází rychlá sekvence a karta se vesele plní. Aktivita ptáků ani po dvou hodinách neustává, zato naše upadá, a tak se pomalu rozloučíme.

Po výborném obědě, přichází odpolední focení na terase. Nasazuji 2x konvertor. S 800 mm ohniskem se tukan do políčka nevejde, zato malinkaté Tangary, jsou teď na fotografiích v plném detailu i přes to, že ve skutečnosti mají pouhých 5 cm.

Posléze se jdeme projít kolem laguny, zachytit i nějakou tu krajinu. V jinak pečlivě udržovaném areálu jsou patrné následky po hurikánu Otto. Během tohoto výletu nás stihne pravý tropický déšť. Jako správní fotografové zkoušíme využít i této situace. Déšť na listech totiž vytváří krásná zrcadlení. Cestou nazpátek ještě uděláme několik fotografií nádherných orchidejí posetých kapkami deště.

Po návratu do pokojů za námi přichází průvodce, že našel křovináře aksamitového. Údajně nejjedovatější místní had. Doporučuje nebrat si makro, ale raději nějaký teleobjektiv. Očekávám hada velikosti anakondy, ale stále nic nevidím, dokud nám José neukáže malinkatou stočenou skoro neviditelnou užovku. Přesně v místech, kde jsme chvíli předtím fotili orchideje. Teď jsem rád, že mám nasazený 400 mm objektiv a můžu tak fotit z bezpečné vzdálenosti.

Přímo před pokojem máme krásný ibišek a okolo neustálé poletují kolibříci. Zachytit je v letu je ovšem velmi těžké. Dáváme si proto závazek na zítřejší den, že si sedneme na terasu a budeme čekat a fotit tak dlouho, dokud se nám nepodaří opravdu dobrá letovka.

Tak snad se zítra zadaří.