Kidepo Valley National Park

Krásná rezervace na ploše 1442 km2, která se nachází na severovýchodě Ugandy v oblasti Karamoja a skládá se ze dvou údolí - Kidepo a Narus Valley. Díky své poloze je opravdu nedotčen civilizací. Z hlavního města - Kampaly - musíte ujet nějakých 700 km a to na ugandských silnicích znamená 1 a půl dne na cestě. To byl nejspíš také důvod, proč jsme zde za celou dobu nepotkali žádné další turisty.

Většina zvířat se nachází v Narus Valley, kde je otevřená savana, dostatek vody i potravy. A hlavně zde nejsou mouchy cece, jejichž krvelačnost jsme zažili při návratu z vesnice Karamajo (o které také podáme podrobnější zprávu), když jsme píchli pneumatiku právě v jejich domácím prostředí.

Z divokých zvířat zde máte možnost spatřit velkou čtyřku (slon, buvol, lev a leopard). Do velké pětky schází nosorožci, které v Ugandě chovají prozatím jen na jednom místě a to v Ziwa Rhino Sanctuary. Tato zvířata byla v minulosti zcela vyhubena a nyní se je snaží opět vrátit do volné přírody.

Nás hned na začátku přivítali buvoli, divoká prasata, zebry, pár žiraf, nespočet ptáků a jako zlatý hřeb večera - lvi slunící se na skále a vyhlížející opodál se pasoucí antilopy. A hned druhý den jsme měli to štěstí pozorovat a stádo slonů v ranním slunci.

Ubytování bylo spartanské, ale mělo vše, co jsme potřebovali. Není zde kuchyně, takže jsme měli i svou vlastní kuchařku/průvodkyni, která nám vždy připravila fantastické jídlo. Není zde žádné oplocení a tak se po cestě na snídani můžete běžně potkat s divokým prasetem nebo šakalem. My jsme se ještě před rozedněním a k překvapení všech potkali s buvolem. Ano, druhé nejnebezpečnější zvíře v Ugandě jen pár kroků od jídelny. Naše neznalost a nezkušenost z nás udělala hazardéry, co si toto agresivní zvíře foti na mobil. Zatímco místní byli velmi nervózní a my si až zpětně uvědomili, že to nebyla standardní situace. 

Pro fotografování jsme používali široké sklo 17 - 40 mm / f4 a standardní zoom 24 - 70 mm / f2.8 na krajinu a 70 - 200 mm / f2.8 s 1.4x nebo 2x telekonvertorem na zvířata. Samozřejmě si zafotil i "mazlik" 400 mm / f2.8.

Pro více informací:

http://www.kideposafaris.com
http://www.ugandawildlife.org