Hi Muzungu!

Uganda, nádherná země i lidé, kteří předčili veškerá očekávání. Ten nahoře nás musí mít opravdu rád. Nádherné počasí, zvířata ve správnou dobu ve správném světle, fantastický průvodce, který vždy dokázal odhadnout naše specifické požadavky bláznivých fotografů.

Zkráceně řečeno, viděli jsme vše, co jsme v Ugandě mohli vidět. Park Kidepo Valley bez turistů s nádhernou savanou se slony, lvy a západy slunce. Murchinson Falls s hrochy, krokodýly a opravdovým tropickým děštěm. Šimpanzi v Kibale Forest, kde jsme si mysleli, že nic lepšího už nás nemůže potkat, ale mýlili jsme se. Druhý track za šimpanzy v Queen Elizabeth Park byl navíc umocněn opravdovým neprostupným deštným pralesem. Pak následovala Ishasha. Oblast, ve které naleznete zvláštní úkaz v podobě lvů šplhajicích na stromy.

Naprostý vrchol celé cesty na nás teprve čekal v Bwindi a track za gorilami. Člověk může být teoreticky připraven na vše. Ale ani videa, cestopisy a vyprávění přátel nenahradí osobní zkušenost. O to více, když místo celodenního tracku v neproniknutelném pralese, jsme potkali gorily po pár minutách chůze na kraji lesa a otevřeném prostoru. Je to jedinečný zážitek. Silverback, gorilí samec, se v klidu živí listy společně s celou rodinou a pak se na jeho povel celá skupina zvedne a vydají se na protější svah přímo kolem našich roztřesených nohou. Příkaz nepřibližovat se na méně, než 7 metrů, jsme prostě nemohli dodržet. Naštěstí jsme měli i široká ohniska. I když v takových chvílích jde focení stranou. Srdce je až v krku a člověk jen zapisuje na HDD v hlavě. Hned po návratu na pokoje se spustil opravdový tropický déšť. Pro nás pohodový a uklidňující. Pro druhou skupinu turistů bohužel během pozorování goril a vrací se utahaní a promočení. Opravdu nad námi někdo musel držet ochrannou rukul

Plni zážitků se přesouváme k Lake Mburo, který je znám jako park plný antilop a zeber. Je krásný, ale po předchohím zážitku s gorilami pro nás spíše odpočinkový. Dnes jsme potřetí viděli šimpanze na ostrově Ngamba, kde je útulek pro zachráněné šimpanze nejen z Ugandy.

Jsou věci, které se nedají popsat, tak snad za nás budou mluvit fotografie. Zatím jen tak, z "rychlíku" notebooku, bez úprav. Jako pozvání na delší povídání.