Fotoexpedice Čína - Zhangjiajie a Guilin

Nedávno mi má obchodní partnerka poslala několik fotografií z oblasti Zhangjiajie, která je mimo jiné známá i tím, že se stala předlohou pro svět ve filmu Avatar. Slovo dalo slovo a expedice byla naplánována tak, aby postihla co nejvíce z dané oblasti, abychom se vyhnuli některým čistě turistickým místům, ale přitom viděli vše podstatné, co jde za danou dobu stihnout.

Cestu začneme v Zhangjiajie National Forest Park v části zvané Wulingyuan, kde na nás čeká již zmíněný "avatarský" svět. Za pomoci nejvyššího venkovního výtahu na světě Bailong Elevator se dostaneme nad vrcholky těchto útvarů a snad se na nás usměje štěstí v podobě fotogenického počasí.

Hned další den nás čeká časné vstávání, abychom mohli tuto krásu zachytit také při východu slunce a i poté budeme mít celý zbytek dne, abychom udělali alespoň jednu dobrou fotku.

Třetí den do svých fotografií zakomponujeme i vodu a to nejdřív u jezera Baofeng a poté v Zhangjiajie Great Canyon.

Čtvrtý den se opět vrátíme do výšin, protože na nás bude čekat 999 schodů s fotografickým vybavením na zádech na horu Tianmen.

Následující den se s touto oblastí rozloučíme a zamíříme do města Furong, kde na nás čeká první street fotografie, Miaové, jejich vesničky, místní kultura a život jako takový.

Další den zavítáme do starodávného města Fenghuang (Ancient City), které se nachází na řece Tuo Jiang. Nádherné a zachovalé město, které je zapsáno v seznamu světového dědictví UNESCO.

Poté okusíme trochu z místní dopravy a vlakem se přesuneme do další destinace. Oblast Guilin, kterou protéká řeka Li a podél které lze spatřit - a hlavně vyfotit - úžasné scenérie.

Ty budeme mít možnost zažít hned druhý den, kdy máme naplánovanou projížďku po této řece na bambusové loďce.

A s dalším východem slunce bychom už měli být na jednom z mnoha vrcholků připraveni zachytit tu nádheru v ranním světle a den zakončíme stejně stylově - se západem slunce. Tentokrát u mostu Gong Nong na řece Yulong.

Poté se budeme toulat po starodávných městech s exotickými jmény Xingping, Shazi a Fuli. Ale až poté, co vyfotíme rybáře a "jejich" kormorány a to vše při východu slunce. Místní rybáři loví právě pomocí kormoránů a to tak, že jim podvazují krky, aby se každá ryba, kterou chce to nebohé ptactvo spolknout, zachytila a rybáři pak jen vytáhnou všechny ryby z jejich krků. Nakonec však kormoránům malý podíl z úlovku přenechají.

Poslední 2 dny máme vyhrazené na focení rýžových teras (Long Rice Terraces), vesnic v okolí a život místních. Tyto terasy se v průběhu roku mění. Od odlesků vody přes jasně zelenou barvu mladých rostlin po zářivě žlutou barvu před sklizní. My bychom tu měli být v době, kdy bude převládat jasně zelená barva.

A pak už jen přes 20 hodin strávených na cestě domů. Snad s pár dobrými úlovky na našich paměťových kartách.