Fotíme basketbal

Na co vše byste se měli připravit? 

Nejprve se rozlučte s tím, že si užijete hru jako takovou. Fotografování předpokládá, že se budete soustředit hlavně na to, co se stane v následujících setinách sekundy. Jinými slovy musíte předvídat hru a nesmíte se nechat pohltit aktuální situací. Stále myslet dopředu a prakticky nesundat oko z hledáčku.

Jaké vybavení s sebou?

Připravte se na horší světelné podmínky. Na první pohled se může hala zdát dobře osvětlená a pro samotnou hru naprosto dostačující. Ale vaše fotoaparáty jsou mnohem náročnější. Navíc basketbal je rychlá hra a pro opravdu ostré fotky jsou třeba opravdu krátké časy. A to minimálně 1/400s a kratší. Z toho vyplývá i potřeba vyššího ISO. V tomto případě to bylo cca 5000. Což je i dneska relativně vysoká hodnota, kterou sice umí spousta fotoaparátů, ale zdaleka ne všechny v dostatečně dobré technické kvalitě. Nejdůležitější je ovšem objektiv. Abychom mohli dodržet již zmíněné nastavení, potřebujeme opravdu světelný objektiv s clonou alespoň f2.8 a s ohniskovou vzdáleností 200mm. Navíc se určitě bude hodit i rychlé ostření - jak na objektivu, tak na fotoaparátu.

Jak fotit?

Nejlépe v manuálním režimu, protože (polo)automatika může v uměle osvětlených prostorách pozlobit. S kontinuálním ostřením a sériovým snímáním. Zvolené ohnisko záleží na velikosti haly. Pro většinu případů stačí 200mm. 400mm vám umožní vytáhnout jednoho hráče. Naopak 70mm využijete při situacích pod košem, pokud jste blízko základní čáry.

Narozdíl od volejbalu, kdy je lépe fotit sportovce zhora, u basketbalu bývají fotografie z úrovně balubovky zajímavější.

Nakonec ještě doporučení, abyste vše fotili do RAWu. Za prvé si během focení nemusíte lámat hlavu s vyvážením bílé, které bývá u umělého osvětlení oříškem. A při následném zpracování máte k dispozici více dat a tím pádem i lepší technickou kvalitu fotografií a to i po výraznějších úpravách.