CANON EOS 7D Mark II

I já, jako majitel EOS 7D Mark I, jsem dlouho očekával nové řešení již 5 let starého těla. Stárneme nejen my, ale i naše foto těla. Jediný problém, který mám se 7D Mark I a který jsem doufal, že bude vyřešen, je ISO! U stašího těla je maximální použitelná hodnota tak do 1600 a poté už je obraz "nehezký". Nová verze 7D Mark II přichází se základní citlivostí od 100 do 16000 což by mohlo zaručovat, že by se dalo fotit alespoň na 6400 ISO bez problémů. Mrzí mě jen, že spodní hranice začíná až na ISO 100.

To je to, co zajímalo zejména mě. Nyní, další informace o novince:

  • Rozlišení 20Mpix není v současné době nijak oslňující, ale pro standardní potřeby tisku naprosto dostatečné. Je třeba ovšem říct, že konkurence je kousek vepředu a tím dovoluje lepší možnost ořezu fotografie. My co řežeme, víme o čem mluvíme.
  • Rychlost snímání 10 snímků za sekundu je pro mne osobně nepředstavitelné. Samozřejmě je nutný, ale přesto i tak potěšující velký buffer pro 23 souborů RAW nebo 1090 souborů JPG.

Z ostatních parametrů mě zaujalo: 

  • Nový metering, 65 ostřících bodů a schopnost dobře ostřit při horších světelných podmínkách.
  • Duální slot pro paměťové karty je dnes již standardem.
  • GPS jako standard velmi potěší.
  • Schopnosti videa mě přiznávám moc nezajímají. Ale uvidíme, třeba je někdy využiji.

Nyní je jen otázkou, zda to má smysl či ne. Zda jít do nového těla, kvůli ISO a rychlosti. Záleží na každém a na jeho potřebách. Pro mě osobně asi ano. Jen nevím zda stihnu do odjezdu fotoaparát pořídit. 

V říjnu odjíždíme do Ugandy za divokou přírodou a 7D Mark I je velmi dobrá volba v kombinaci s objektivem EF 400 2.8 mark II. Ovšem za horších světelných podmínek vzniká malý problém s časem, který velmi úzce souvisí s citlivostí. Obzvlášť při použití s konvertory, kdy je třeba použít clonu f4, f5.6 nebo oblíbenou f8 a čas minimálně 1/500, se tak člověk často dostane do nesnází, protože světla se nedostává a použitelné ISO je nízké.

CANON EOS 7D Mark II

Obrázek převzat z dpreview

Více zítra, snad i s fotkami skutečného CANONu EOS 7D Mark II.